a

Balık Üretim Tesisi

Tilapia Balık Üretim Tesisi

Konya Şeker'in kondense suyu soğutma kulelerinde enerji harcayarak soğutmak yerine o suyun ısısından yararlanarak üretim gerçekleştirdiği bir diğer tesisi de Balık Üretim Tesisi'dir. 

Konya Şeker, artan nüfusun besin ihtiyaçlarının karşılanması için sağlıklı, doğal ve yenilikçi ürünler sunmayı hedeflediği için tüm dünyada en çok yetiştiriciliği yapılan türlerden biri olan tilapia balığı yetiştiriciliğine başladı. 


Tilapia balığı yetiştiriciliği projesinin temelinde üretimde sıfır atık bakış açısı ve entegre üretim modeli bulunuyor. Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde üretim sürecinin ortaya çıkan ve soğutmak için enerji harcanan kondense suyu tilapia balığının yetiştirilmesinde kullanıyor. Bu sayede sıcak suda yaşayan tilapia balığı için optimum şartları sağlayarak 12 ay boyunca yoğun balık yetiştiriciliği yapılmaktadır. 

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu yatırımda balıktan çıkan atık suyu biyolojik filtrelerle temizlenerek sürekli kullanımı sağlanıp, su israfı da önlenmektedir. Filtreden çıkan balık dışkıları ise doğal gübre olarak değerlendirilmektedir. 

Özellikle tropik ve subtropik iklim balığı olarak bilinen tilapia sıcaklığı 25-28 °C olan sularda yaşar. Et verimi ve kalitesi yüksek olan bu türün et rengi pembe-kırmızı-beyaz olduğu için de albenisi yüksektir. Yediği yemin yaklaşık 2/3’ünü ete dönüştüren tilapia balığı üretmek üzere kurulan tesis, mevcut kapasitesi ile yıllık 200 ton üretim gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. 

Tatlı su kültür balığı olarak tilapia son yıllarda Asya başta olmak üzere, Ekvator ülkeleri, Amerika, Kanada ve Avrupa’da çokça tüketilmektedir

PAYLAŞ