a

Ham Yağ Fabrikası

Konya Şeker’in tarımsal ürün ithalatının azaltılması ve bölge çiftçisinin zirai faaliyetinin çeşitlendirilerek gelirinin arttırılmasına yönelik en iddialı yatırımlarından biri Ham Yağ Fabrikası’dır. Fabrikanın temeli 2012 yılı başında atılmış ve tesis aynı yılın eylül ayında 2012 sezonu yağlı tohum hasadı ile üretime başlamıştır. Konya Şeker’in ham yağ tesisi kuracağını ilan etmesiyle Konya bölgesinde yağlı tohum ziraatına ilgi artmıştır.

Yağ Fabrikası yapılmadan önce Konya Bölgesinde 40 bin ton seviyesinde olan Ayçiçek üretimi, fabrikanın yapılacağının duyurulduğu 2011 yılında 100 bin tona çıkmış, fabrikanın üretime geçtiği 2012 yılında 210 bin ton Ayçiçek Tohumu üretimi gerçekleşmiştir. 2012 yılında Türkiye’nin en fazla yağlık Ayçiçek üretimi yapan ili Konya olmuştur. 2013 ve 2014 yıllarındaki 260 bin ton seviyesi ile Konya bu yıllarda da en fazla Yağlık Ayçiçek üretimi yapan ili konumunda liderliği devam ettirmiştir. 2015 ve 2016 yılı TUIK verilerindeki 210 bin ton üretim seviyesi ile Konya yağlık Ayçiçek üretiminde yine üst sıralardaki yerini korumuştur.

Konya Ovası’nda hububat ve şeker pancarı ağırlıklı bitkisel üretimin çeşitlenmesini sağlayan tesiste üretim ayçiçek yağı Torku Altınekin markasıyla perakende pazarına arz edilmiştir.


www.altinekinyag.com.tr

PAYLAŞ