a

Patates Nişastası Üretim Tesisi

2013 yılı içerisinde tamamlanan bir diğer üretim tesisi ise Patates Nişastası Fabrikası oldu. Bu yatırım, çiftçilere daha fazla patates üretme imkanı sağlamak ve patates nişastası ithalatının önüne geçmek amacıyla hayata geçirildi. 

Dünyanın en büyük 7’nci tarım ekonomisine sahip olan ülkemizin birçok bölgesinde patates ziraatı yapılıyor. Üretim açısından hiçbir sıkıntı yaşanmamasına hatta bazen arz fazlası nedeniyle patateslerin çürümeye terk edilmesine rağmen ülkemiz patates nişastası ihtiyacının tamamını ithalatla karşılamaktadır. Bebek mamalarında ve gıda sanayinde kullanmak için ülkemiz her yıl 30 bin ton civarında patates nişastası ithal etmekte ve karşılığında yaklaşık 30 milyon dolar tutarında döviz ödemektedir. Bu durum üzerine harekete geçen Konya Şeker, Patates Nişastası Fabrikası'nı tamamlayarak üretime başladı. 

Ülkemizde ilk kez patates nişastası üretimi gerçekleştiren tesis, tamamı ithalatla karşılanan patates nişastasının yerli tarım ürünlerinden üretilmesini sağlarken, bölgedeki patates üretim hacminin de genişlemesine katkı veriyor. Tesisin tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte Konya Şeker’in Dondurulmuş Parmak Patates Fabrikası'na ürün veren üreticilerin elek altı patatesleri elinde kalmayacak ve 30 bin ton patates nişastası üretimi için bölge çiftçisi yaklaşık 180 bin ton ilave patates ekimi gerçekleştirebilecek. 

Bölgenin patates üretim hacmini katlayarak arttıracak olan bu yatırım sayesinde ithalat için ayrılan kaynak bölge üreticisinin gelirini arttıracak ve ülkemiz de her yıl patates nişastası ithalatı için harcadığı 30.000.000 $ tutarındaki dövizden tasarruf sağlayacaktır.

PAYLAŞ