Seydibey Kampüsü

Sektörde en ileri teknolojilere ve entegrasyona sahip tesisler, Türkiye’nin en modern tesisleridir.

Üreticinin gelirini yükseltmeyi ve münavebe ürün ekimini teşvik etmeyi amaçlayarak 2009 yılında Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisi faaliyete geçti. Konya Şeker, bu yatırım ile Konya’da patates tarımının öncüsü oldu. Bugün, aralarında uluslararası markaların da bulunduğu önemli restoran zincirleri, menülerinde Konya Şeker’in parmak patateslerini kullanıyor. 

Konya Şeker, dondurulmuş patates, soğan halkası ve patates kroket ürünleri çeşitliliğimiz ile Pratiko markası altında yüzde 25 pazar payına sahip ve sektörde lider. Saatte 11 tonluk işleme hızıyla 70 bin ton yıllık üretim kapasitesine sahip tesiste, parmak patatesin yanı sıra elma dilim, tırtıklı, küp ve oval kesim dondurulmuş patates de işleniyor. 

Patatesin katma değerli bir ürüne dönüştürülerek pazarlanması bir yandan üreticinin yüzünü güldürüyor, bir yandan şeker pancarı için gerekli olan münavebe tarımın sürekliliğini, dolayısıyla şeker pancarı ekimini güvence altına alıyor. Diğer yandan da işsiz gençlere iş kapısı oluyor, ticari hayatın canlanmasına katkı sunuyor. Pratiko ürünlerinin pazara girmesiyle bölgedeki sanayi tipi patatesin tarla fiyatları yüzde 33 oranında yükselirken, dondurulmuş paket patates fiyatları da düştü. Konya Şeker, Konya’yı yatırımlarıyla geliştiriyor ve büyütüyor. 

Konya Şeker, üretim atıklarını değerlendirme prensibini bu tesisinde de uyguluyor. Bu doğrultuda devreye aldığı Biyogaz Tesisi sayesinde patates kabuğu ve diğer atıklardan elde edilen biyogazı tesisin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamada kullanıyor. 

Tesise ilave edilecek yeni üretim bantlarıyla, ıspanak, brokoli, bezelye, tatlı mısır gibi donuk sebze ürünlerinin de üretimine hazırlanılıyor. 

Tesislerin kurulması ile birlikte Türkiye’de planlı (sözleşmeli) patates ekimine geçilmiştir. Bu sayede fiyatların iniş ve çıkışları önlendi. Seydibey Tesisleri'nin yapılması ile birlikte bölgedeki patates üretimi de ciddi oranda artırıldı. Patates ekiminin bölgede artması ile birlikte yöredeki çiftçilerin ve halkın iş bulma imkânları artarak köyden şehirlere göç kısmen önlenmiştir. 

Türkiye’de üretim yapan diğer işletmelerden Seydibey’i ayıran en önemli unsurlardan birisi çiftçi kuruluşu olmasıdır. Konya Şeker’in patates ziraatı ve sanayideki varlığını sektörü her yönü ile ileriye taşıyacak bir fırsat ve ülkemizin tarıma dayalı sanayisi için çok büyük bir şans olarak görülmesi gerekmektedir. 

Türkiye’de Bir İlk Başarıldı, Dağı Delerek Doğal Depo Yapıldı 

Tesisin işlediği patatesin depolanmasında ülkemizde bir ilk gerçekleştirildi. Bölgenin doğal yapısından istifade ederek 20 bin ton kapasiteli bir doğal depo inşa edildi. Enerji harcanmadan ham patatesin depolanmasını sağlayan yatırım sayesinde tesisin enerji tüketimi asgari seviyeye düşürülürken, patateslerin doğal ortamına yakın özelliklerde depolanmasıyla işletme verimliliği de üst seviyelere çıkarıldı.

PAYLAŞ