Ayçiçeği
AyçiçeğiYetiştirme Teknikleri
Ayçiçeği ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup yağ tüketimimizde 1'inci sırayı almaktadır.Türkiyebitkisel ham yağ üretiminin %50’si ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi karşılamadığı için bu açık ithalat ile kapanmaktadır. Busebeple Tarım Bakanlığı tarafından ayçiçeği, prim ödenen bitkiler arasınaalınarak ayçiçeği üreticisine kilogram başına destekleme primi ödenmektedir.
Türkiye’deki ayçiçeği ekiliş alanlarının çoğunluğu Trakya bölgesi olmasına rağmen Konya bölgesi özellikle son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Konya bölgesi gerek yağlık gerekse tohumluk ayçiçeği tarımının yapılabilmesi açısından önemli avantajlara sahiptir. Yağlık ayçiçeği için kg başına 2011 yılı için 23Kr devlet desteği mevcuttur.
İklim İstekleri
Ayçiçeği bitkisi yıllık 700-800 mm veya yetiştirme döneminde 350-400 mm ortalama yağış alan bölgelerde yetişebilir. Fakat Konya bölgesinde ayçiçeği yetişme sezonunda düşen yağış miktarı 100-150 mm'yi geçmediği için sulu koşullarda yetiştirilmek zorundadır. Ayçiçeği tohumluğunda çimlenme olabilmesi için toprak sıcaklığının 8-10 derece olması gerekmektedir. Bunun altındaki sıcaklardan olumsuz etkilenmektedir. Ayçiçeği bitkisi ilk iki yaprağın çıktığı dönemde,-5 derece düşük sıcaklığa kadar dayana bilmektir. Bitkinin düşük sıcaklıklara direnci 6-8 yapraklı döneme kadar kademeli olarak azalmaktadır. Adaptasyon kabiliyeti birçok bitkiye göre daha yüksektir.Ayçiçeği tarımında üretim için optimum 21-24 derece gündüz hava sıcaklığı gereklidir.
Toprak Hazırlığı
Ayçiçeği tarımından toprak işlemenin amacı; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Bu amaçla;ayçiçeği ekilecek tarla bir önceki mahsul kaldırıldıktan sonra mümkünse sonbaharda tarlaya girilecek uygun bir zamanda 20-25 cm derinlikte sürülür.Ayçiçeği düzgün bir çıkış için nemli bir tohum yatağı ister. Bunu sağlamak için ilkbaharda toprak tava geldiğinde tarla önce kazayağı-tırmık kombinasyon ile 10-15 cm derinlikte işlenerek ekime hazır hale getirilir.
"Bitkisel Üretim Çiftçi Rehberi" kitabından ilgili bölümü indirmek için tıklayınız.
"Bitkisel Üretim Çiftçi Rehberi" kitabını indirmek için tıklayınız.