Çumpaş - Danabank
Konya Şeker olarak bölge hayvancılığının geliştirilmesine yönelik Türkiye’ye örnek olacak projeler gerçekleştiriyoruz. Ana faaliyet alanımızı en çok destekleyen yan sektör olan hayvancılığa önemli yatırımlar yapıyoruz, böylece Türkiye’nin et-süt hayvancılığında en hızlı büyüyen kurumlarından biri oluyoruz.
Hayvancılık faaliyetlerimizi beş ayrı çiftlikte yürütüyoruz. Seydişehir ve Çumra da inşaatı devam eden yeni çiftliklerimizle de yeni üretim alanlarına yönelik projelendirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz; 50 bin büyükbaş damızlık kapasitesine ulaşmak.
Süt hayvancılığına yönelik damızlıkları bünyesinde barındıran Şeker Süt Çiftliğimizi 2005 yılında kurduk. 4 bin 500 büyükbaş kapasiteli tesisimizde süt verimi yüksek damızlık ırkların yetiştirilmesini sağlıyoruz. Bu tesis bünyesinde kurduğumuz Embriyo Üretim Merkezimizle de et-süt verimi yüksek pedigrili erkek ve dişi hayvanlardan üretilecek embriyoların transferiyle bölgede ve Türkiye’de ırk ıslahı konusunda faaliyet göstereceğiz.
Yüksek verimli etçi ırkların yetiştirilmesi amacıyla 2010 yılında kurduğumuz Taşağıl Besi Çiftliğimiz’de angus ırkı ağırlıklı olarak bulunuyor. Çiftliğe yapılan yeni yatırımlarla başlangıçtaki 4 bin 500 büyükbaş kapasitesi 10 bin’e çıkarıldı ve tam kapasitemizle besi faaliyetine devam ediyoruz.
2013 yılında faaliyetine geçirdiğimiz Aslım Damızlık Angus Çiftliğimiz’de şu anda 2 bin adet damızlık angus bulunuyor. 6 milyon metrekarelik alanda kurduğumuz çiftliğimizde doğan dişi anguslarımız damızlık olarak yetiştirilmektedir. Doğan erkek anguslarımız ise damızlık boğa olacak şekilde yetiştirilmektedir. Yetiştirilen bu damızlık boğalardan bir kısmı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bir projesi doğrultusunda Doğu Anadolu’ya gönderildi ve bahsi geçen bölgede damızlık boğa olarak kullanılmaktadır.. Ayrıca bölgemizdeki farklı alanlarda ve farklı rakımlarda anguslarla ilgili çeşitli denemeler de yapıyoruz. Yapılan denemelerde Angusların bölgelere adaptasyonu ve besleme maliyetini en az seviyeye indirecek çalışmalar yapıldı ve başarılı sonuçlar elde edildi.
2013 yılında faaliyetine başlayan bir başka çiftliğimiz olan Göçü Çiftliği ise 750 baş kapasiteye sahip bulunuyor. Küçük kapasiteye sahip olan Çiftliğimizde besi hayvanlarının daha iyi geliştirilmesiyle alakalı çeşitli besleme denemeleri yapılmakta, deneme sonucu başarılı olan formüller diğer besi işletmelerimizde uygulanmaktadır..
Konya Şeker olarak bir diğer çiftlik modelimiz, Dana Kreşi. Uygulama modeli sebebiyle üreticiler tarafından Danabank olarak adlandırılan bu projede, çiftlikteki büyükbaş hayvanlar üreticilere ait oluyor ve toplu bakımla yüksek verim hedefleniyor. Üreticiler, büyükbaş hayvanlarını tesisimize teslim edebildikleri gibi üretici adına kaliteli hayvanlar da satın alınabiliyor. Çumpaş A.Ş. bünyesinde kurulan tesiste 500’ü genç, 500’ü sağmal inek olmak üzere 1.000 baş hayvanın üreticiler adına bakımı gerçekleştirilmektedir.
Üreticilere ait bu hayvanların bakımı, veterinerler ve beslenme uzmanlarımızın nezaretinde yapılıyor. Sağım ve şoklama ünitelerinin yer aldığı tesisimizde teknolojik üstünlükler sayesinde ürün kaybı yaşanmıyor, toplu girdi temini ve önleyici hekimlik sayesinde girdi maliyetleri de azalıyor. Pazarlık gücünü de arttıran modelimizi sütü en iyi fiyatla işleme tesislerine satan çiftliğimizi her bir büyükbaş için yapılan masraflar düşüldükten sonra kalan bakiyeyi üreticiye ödeyecek şekilde kurduk.
Bölge üreticileri bu modelimize yoğun ilgi göstermiş ve artan talep üzerine bu modelde çiftliklerin Konya’nın çeşitli bölgelerinde üreticilerle ortak girişim şeklinde kurulabilmesi için PANGEV A.Ş. kurulmuştur. Bu kuruluşla bölgede Danabank’ın şubeleri olarak nitelenebilecek çiftlikler kuracaktır. Kuruluşuyla birlikte ilk çiftlik yatırımını başlatan, üç çiftliği de proje aşamasında olan PANGEV’in et hayvancılığına yönelik çiftlikleri ise Tosunbank adıyla faaliyete geçecektir.
www.panagro.com.tr