Çumra Kampüsü
Çumra Kampüsü’nün merkezini, 2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004’te tamamlanan şeker fabrikası, oluşturmaktadır.
Bu kampüs, Çumra ilçesinde 5. derece tarım arazisi üzerinde yaklaşık 2 milyon 600 bin m2 alana kurulmuştur. Sıfır atık ile çalışacak şekilde kurulan kampüste, 27 üretim ağı mevcuttur. 23 üretim tesisinden oluşan kampüste ayrıca Türkiye’nin en büyük ağaçlandırma kampanyası için kullanılan fidanlar üretilmektedir. Doku kültürü laboratuvarı, seralar ve balık üretim merkezinin ısı ihtiyacı üretim prosesinde kullanılan sıcak suyun bu tesislerde dolaştırılarak soğutulmasıyla sağlanmaktadır.
Şeker üretilirken pancarın yan ürünü olan melas ise Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde yem ve maya sanayi ile etanol üretiminde kullanılmaktadır. Etanol üretimi esnasında çıkan yan ürün olan şilempe, sıvı organik gübre çeşitlerinin etanol üretiminde fermantasyon sırasında açığa çıkan karbondioksit gazı da sıvı karbondioksit ile kuru buz üretiminde değerlendirilmektedir. Türkiye’de kurulu etanol kapasitesinin yüzde 56’sına sahip olan bu dev tesis ile yurt dışına yakıt bedeli olarak ödenen milyonlarca dolar dövizin üreticimizde kalması sağlanırken ülkemizin cari açığının azaltılmasına da katkıda bulunulmaktadır. Sanayi, üniversite ve TÜBİTAK işbirliği ile en ileri teknolojiyi kullanan Konya Şeker yem tesisleri ile hayvancılık adına da önemli atılımlar yaptı. Şeker pancarı posası, örneği sadece Amerika’da olan buharlı kurutma teknolojisiyle kurutuldu ve yemin hammaddesi olarak kullanılmaktadır.
Çumra Kampüsü’nde kurulan ve enerji maliyetlerini 10’da 1’e düşüren bu sistem sayesinde hayvancılıkla uğraşan çiftçimizin kaliteli yeme daha ekonomik koşullarda erişimi sağlanmaktadır. Ülkemizin en modern atık su arıtma tesislerine sahip Çumra Şeker Entegre Tesisi’nin arıtma sistemini de enerji kaynağı haline getiren Konya Şeker, açığa çıkan metan gazını kurduğu trijen santralde değerlendirerek elektrik üretiminin yanı sıra kampüsteki binaların ve seraların ısıtma, soğutma işlemini de gerçekleştiriyor.
Konya Şeker’in Çumra Kampüsü'nde Türk sanayiine kazandırdığı tesis ve üretim merkezleri:
ÇUMRA ŞEKER FABRİKASI
- KÜP VE PAKETLİ ŞEKER ÜRETİM TESİSİ
- SIVI ŞEKER ÜRETİM TESİSİ
- BAKLAVA ŞERBETİ ÜRETİM TESİSİ
- TATLI ŞERBETİ ÜRETİM TESİSİ
- ŞEKERLİ MAMULLER, SERT VE YUMUŞAK ŞEKER ÜRETİM TESİSİ
- ÇİKOLATA ÜRETİM TESİSLERİ
- UNLU MAMÜLLER BİSKÜVİ, KEK, GOFRET ÜRETİM TESİSİ
- İLAÇ ŞEKERİ VE GRANÜL ŞEKER ÜRETİM TESİSİ
- UN FABRİKASI
- ULTRA KLİMALI MODERN SERALAR
- BİYOETANOL ÜRETİM TESİSİ
- SIVI KARBONDİOKSİT ÜRETİM TESİSİ
- ORGANİK GÜBRE ÜRETİM TESİSİ
- YEM FABRİKASI
- BUHARLI KÜSPE KURUTMA TESİSİ
- ARI YEMİ VE SIVI ARI YEMİ ÜRETİM TESİSİ
- ÇUMRA ŞEKER TERMİK SANTRALİ
- FİDAN ÜRETİM MERKEZİ
- DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
- ENDÜSTRİYEL ATIK SU ARITMA TESİSİ
- SÜPERETANOL ÜRETİM TESİSİ
- KURUBUZ ÜRETİM TESİSİ
- PAKETLİ KÜSPE ÜRETİM TESİSİ
- HELVA VE LOKUM ÜRETİM TESİSİ
- LİSANSLI DEPO
- AKILLI DEPO