Doku Kültürü Laboratuvarı

Konya Şeker’e ait dondurulmuş parmak patates ve nişasta üretim tesislerinin ihtiyacı olan tohumluk patates ihtiyacını karşılamak için kurulan doku kültürü laboratuvarı, 2013 yılında faaliyete geçmiştir. 3000m2 ve 7000m2 olmak üzere toplam 10000m2 iklim kontrollü cam sera, 400 m2 doku kültürü laboratuvarı ve mini yumrular için soğuk hava deposu mevcuttur.

Doku kültürü laboratuvarında tamamen steril ortamda; patatesin sürgününden meristem kültürü ile elde edilen in vitro patates bitkileri nod kültürü ile çoğaltıldıktan sonra iklim kontrollü seralara aktarılır. Seralarda yaklaşık 4 aylık gelişim süreci sonunda elde edilen patates mini yumruları hasat edilir. Elde edilen mini yumrular süper elit kademede, jenerasyon yaşı sıfır tohumluk olup, Konya Şeker tarafından 2 yıl arazide çoğaltıldıktan sonra çiftçiye anaç kademe tohumluk olarak verilmektedir.

Konya Şeker tarafından doku kültürünün kurulma amacı; patates tohumluğu konusunda yurt dışına bağımlılığı ortadan kaldırmak, hastalıklardan ari temiz ve genç tohumluk üreterek verimi ve kaliteyi arttırmaktır.

Doku kültürü laboratuvarının kapasitesi yılda 1.000.000 adet in vitro bitki, doku kültürü seralarının üretim kapasitesi 3.000.000 adet mini yumrudur.

Doku kültürü laboratuvarı üretim seraları mevcut seralara göre yılın 365 günü üretim yapabilecek alt yapıya sahiptir. Kış aylarında kullanılan ısıtma sistemi, fabrika atık enerjisini değerlendirmek suretiyle hem şirkete katma değer sağlamakta hem de atık enerjiyi üretime çevirmektedir. Yaz döneminde soğutma sistemi ile üretim devam etmektedir.

Ayrıca yerli patates çeşidini elde etmek amacı ile yapılan ıslah çalışmalarımız da devam etmektedir.

PAYLAŞ